Kategoriler
Araçlar
Markalar
Ara Toplam
KDV Tutarı
Kargo Bedeli
Genel Toplam
ÖDEME YAP Alışverişe Devam Et

Dizel Pompa ve Enjektör Arızaları

Günümüz şartlarına uygun olarak ekonomik araçlar tavsiye edilmektedir. Alacagımız aracın ilk akla gelen yakıt ve bakım masrafları olmakla beraber güçlü atak ve seri olması gibi seçenekleri arda arda sıraladıgımızda karşımıza çıkan sonuç dizel olmasıdır. Bir dizel aracda en çok dikkat edecegimiz şey alacagımız yakıt ve bakım zamanında değiştirecegimiz yakıt filtremizdir. sistemin elektromekanik olmasından dolayı malzeme ve yedek parçaları pahalı olması ile araç sahiplerini maliyet olarak zora sokmaktadır. Commonrail enjektör fiyatları ortalama adeti 200 eurodan  yüksek basınc pompaları ise 450 euro  basınç sensörleri ise 90 eurodan başlamaktadır. Bazı tip Yüksek basınç yakıt pompalarının ve enjektörlerinin kısmı tamiri yapılmaktadır https://www.orjinalparca.com/kategoriler/dizel-pompa-enjektor-sistemleri  

Yeni Nesil Common Rail Sistemi

Geleneksel dizel yakıt-enjeksiyon sistemleri dizel motorları için istenen daha düşük yakıt tüketimi, daha az zararlı egzoz emisyonu ve daha az gürültü seviyeleri gibi gittikçe artan talepleri artık karşılayamamaktadır. Bu istekleri karşılayabilmek için daha yüksek basınçta yakıt enjeksiyonu ve çok hassas bir püskürtme kontrolü gerekmektedir. Bu amaçla yeni nesil dizel enjeksiyon sistemi olan Common Rail sistemi geliştirilmiştir. Bu sayede Common Rail ile donatılmış bir dizel motoru diğerlerine göre düşük devirlerde çok daha fazla tork üretebilmektedir. Common Rail sisteminde püskürtülen yakıt miktarı, yakıt haznesindeki basınç, solenoid valfinin açılış zamanı ve enjektör memesinde Sıvı akışı ile tanımlanmaktadır. Motor üst ölü nokta pozisyonu (avans durumu), devri, sıcaklığı ve muhtelif basınçlar çok hassas bir şekilde sensörler vasıtasıyla kontrol edildiğinden motorun verimi optimum seviyede olur. Common Rail enjeksiyon sisteminin görevi, dizel motoruna yakıt sağlamak ve enjeksiyon için yüksek basınç üretmektedir. Common Rail sisteminin en önemli özelliği, Eksantrikten tahrikli sistemlerden farklı olarak, basınç oluşturma ve püskürtme işlemlerinin birbirinden ayılmasıdır. Bu özelliği ile sayesinde düşük devirlerde ve kısmi yüklerde dahi diğer: Enjeksiyon sistemlerine göre daha yüksek basınç oluşturma imkanına sahiptir.

Modern dizel enjeksiyon sistemlerinin tarihi  

  • 1994 UIS birim Enjektör Sistemi
  • 1995 UPS birim pompa sistemi
  • 1996 VP44 radyal pistonlu distribütör enjeksiyon pompası
  • 1997 CRS common-rail sistemi
  • 2001 2. Nesil CRS
  • 2003 3. Nesil CRS(Piezo enjektör)
  • 2004 Denoxtronic 1
  • 2006 Denoxtronic 2
  • 2008 Arabalar için Denoxtronic
  • 2014  CPN5 yüksek basınç pompası ( 2500 bar)  

Common Rail Piezo Enjektörü

Görevi yüksek basınçtaki yakıtı silindirlere püskürtmektir. Piezo enjektörlerde enjeksiyon valfi diğer Common Rail enjektörlerde olduğu gibi manyetik bobin tarafından kumanda edilmemektedir. Bunun yerini, elektriksel bir alanda genleşme özelliğine sahip tetikleme hızı yüksek bir uyarıcı piezo elementi almıştır. Bu avantajdan tam olarak yararlanabilmek için uyarıcı, enjektör gövdesine entegre edilmiştir - "piezo enjektörü" ismi de buradan gelmektedir. Şimdiye kadar bilinen tüm konseptlerin aksine piezo paketinin ha- reketi, enjektör meme iğnesine herhangi bir mekanik eleman olmaksızın sürtünmesiz olarak aktarılır. Bu da enjeksiyon miktarının daha hassas bir şekilde ayarlanmasına olanak tanır ve dolayısıyla yanma sırasında oluşan zararlı egzoz gaz emisyonları önemli ölçüde azaltır.

Common Rail Yüksek Basınç Pompası

Yüksek basınç pompası hareketini motordan (eksantrik milinden) alan mekanik bir pompadır. Besleme pompasından alçak basınçla gelen yakıtı yaklaşık 2500 barlara kadar basınçlandırarak Rail borusuna, oradan da enjektörlere iletilir. Eski dizel motorlarda yakıtın basma zamanı ve miktarı yüksek basınç pompası tarafından ayarlanırdı. Common rail dizel yakıt sistemindeki yüksek basınç pompası sadece yakıtın basınçlandırılmasını sağlar, yakıtın püskürtme zamanı ve miktarı elektronik olarak enjektörler tarafından gerçekleştirilir.

Ölçme Ünitesi (M-Probe)

Common Rail sistemlerinde pompa içine giren yakıt miktarını, ECU'dan aldığı sinyaller vasıtasıyla ayarlayarak pompanın oluşturacağı basıncı regüle eder.

Basınç Kontrol Valfi

Valfi Oluşturulan yüksek basıncı istenilen düzeyde tutmak veya ayarlamak için çalışır.

Basınç Sensörü

Sistem basıncını algılar ve değerlendirme için ECU'ya iletir.    

Birim Enjektör Sistemi

Birim Enjektör Sistemi'nde enjektör, solenoid ve pompa elemanı tek bir gövdede toplanmıştır. Birim enjektör sisteminin direkt olarak motorun silindir kafasına takılması ve tahrik edilmesiyle yeni tasarlanmış motorlarda kullanım amaçlanmıştır. Her bir silindir için pompalar motorun üstten Eksantriğinden kamlar le tahrik edilirler. Birim Enjektör Sistemi, tüm püskürtme sistemleri içinde en yüksek tepe basınçlarını üretirken azami motor gücü ve düşük egzoz gaz emisyonu sağlar.

Enjektör Memesi

Dizel motorlarda kullanılan enjektörler, dizel pompası tarafından üretilen basınç ile mazotu yanma odasına püskürten komponenttir. Enjektör memeleri de püskürtülen mazotun optimum bir biçimde atomize olmasını, yanma odasına dağılmasını ve yakıt-hava karışımının oluşumunu sağlar. Yanmayı etkilediğinden sonuç olarak motor performansı, egzoz gazı ve gürültü karakteristiklerinde belirleyici rol oynar. Dizel motordaki çok önemli bir komponent olan enjektör memesi, yanma odasının içinde olduğundan muazzam ısıl ve mekanik gerilmelere maruz kalmaktadır. Özellikle kötü mazottan etkilenen bir parça olmasından dolayı dizel araç sürücüsünün satın aldığı mazotun kalitesine çok dikkat etmesi gerekir. Enjektör memeleri konvansiyonel dizel sistemlerinde kullanıldığı gibi Common Rail, Birim Enjektör ve Birim Pompa gibi yeni nesil dizel sistemlerde de kullanıl- maktadır. DN, P ve S tipi gibi çeşitli tipleri mevcuttur.    

Valf Seti

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, dizel motorlarda da Elektronik Kontrol Uniteleri (ECU) kullanılmaya başlanmıştır. Motorda ECU'ların kullanılmaya başlanması ve eskiden hidromekanik olarak çalışan dizel enjektörün elektronik olarak kumanda edilmesi mümkün olmuştur. ECU, Common Rail enjektördeki solenoid tetikleyerek enjektörlerin istendiği zaman püskürtme- sini kontrol edebilmektedir. ECU'nun değişik basınçlarda enjektör memesini kapalı tutabilmesi için meme iğnesine aşağıya doğru değişken basınç uygulanması gerekir. Bu da pompadan gelen basınçlı yakıtın bir örneğinin valf şapkası ile Kontrol pimi arasındaki odacık ile mümkün olmaktadır. Bu odacıktaki basıncın kontrolü ile enjektör püskürtmesi kontrol edilmiş olur.

Birim Enjektör Sistemi

Birim Enjektör Sistemi'nde enjektör, solenoid ve pompa elemanı tek bir gövdede toplanmıştır. Birim enjektör sisteminin direkt olarak motorun silindir kafasına takılması ve tahrik edilmesiyle yeni tasarlanmış motorlarda kullanım amaçlanmıştır. Her bir silindir için pompalar motorun üstten eksantriğinden kamlar ile tahrik edilirler. Birim Enjektör Sistemi; tüm püskürtme sistemleri içinde en yüksek tepe basınçlarını üretirken azami motor gücü ve düşük egzoz gaz emisyonu sağlar.

Birim Pompa Sistemi

Birim pompa sistemi birim enjektör sistemine benzer. Sistem tahriğini yine doğrudan eksantrik milinden alır, ancak eksantrik milinin silindirlerin üstünden olmadığı motorlarda kullanılırlar. Bu sistemde basıncı üreten pompaya enjektörler bir yakıt hattı ile bağlanmaktadır. Birim Pompa (UPS) tahriği eksantrik mili tarafında pompa üzerindeki bir makara iteceği vasıtayla yapılır. Pompanın ürettiğini basınçla mazot yakıt hattı üzerinden enjektörlere gelir. Enjektörler de yakıtı yanma odasında püskürtürler.    

Elektronik Yıldız Pompalar - VP 44

Eksenel pistonlu yıldız tipi pompada yüksek basınç oluşumu bir eksenel piston ile,  radyal pistonlu versiyonda ise birkaç radyal piston tarafından sağlanır. VP tipi pompalar, üzerlerıne direkt olarak ECU takılmış. kompakt sistemlerdir. Bu sistemlerin en önemli özellikleri; yakıt ölçümü için yüksek-basınç solenoid valfi, pompaya takılmış şaft pozisyonu belirleyen devir ve pozisyon sensörlüdür. Püskürtme başlangıcının hassas kontrolü yakıtın en iyi bir biçimde kullanılmasını sağlarken düşük parti- kül, hidrokarbon, azot oksit (NOx) emisyonu ve düşük gürültü seviyesi sağlamaktadır.

PF Serisi tek elemanlı pompalar

Bosch modüler sistemiyle en küçük tek silindirli modellerden geniş kullanım alanı bulunan çok silindirli motorlara kadar bütün motorlara aplikasyon sağlanabilir. Tek elemanlı pompalar için sabit motorlar veya tarım, yapı ve inşaat makine motorları tipik uygulamalar olarak gösterilebilir.  

Sıra Tipi Pompa

En eski tip mazot püskürtme pompasıdır. İlk kez Bosch firması tarafından 1927 yılında pazara sunul- muştur. Günümüzde özellikle ağır vasıtalarda kullanılmaktadır. Sıra tipi pompada dizel motorunun her silindiri için basıncı üreten bir "pompa elemanı" adlı bir parça vardır.  

Pompa Elemanı

Pompa elemanları en yüksek hassasiyet ve sıkı tolerans değerlerine uyum için üretilmiştir. Yakıt besleme deliğinin doğru konumda olmamasından dolayı oluşabilecek ayar problemlerinin önüne geçebilmek için kaliteli pompa elemanları kullanın. Pompa elemanları, sürekli aşınmaya maruz kaldıklainindan, düzenli aralıklarla kontrol edilmeleri gereklidir. Yapısal farklılıklar olmakla birlikte hem eski hem de yeni sistem komponentlerinden biridir.   Belli başlı yaşanan pompa enjektör arızaları

  1. Araca ilk marş bastıgımız zaman bir kaç defa marş yaparak çalışıyorsa bu enjektörlerin tamir takım valf grubunun bozulması ile geri dönüşler de oluşan basınç kaybından dolayı geç çalışma arızasıdır,basit bir test ile araç üstünde geridönüş kontroleri ölçülerek arıza varmı yokmu görülebilir
  2. Araç rolantide çalışırken sallantılı yada teklemeli çalışıyorsa buda bir enjektör problemidir
  3. Aşırı  siyah duman, yada rolanti esnasında çiğ yakıt dumanı bu genellikle beyaz olur ve gözleri yakar
  4. Çekiş düşüklügü motorda performans düşüklüğü hissediyorsanız buna baglı olarak enjektörlerden motora püskürtülen olması gereken yakıt miktarının düşük oldugu durumlarda araç geç gaz yer ve performansı düşer.
  5. Araç boşta park halinde çalışırken motor sesinin ve rolanti devrinin kendi başına düşüp yükseldigi  gibi durumlarda yakıt hatındaki basınç ayarlayıcı valfin arızalanmasından dolayı bu arızayı yapar ve tek çözümü drv valfinin degiştirilmesidir.
  6. Yakıt pompalarından mazot sızdırması, yüksek basınç pompasının  zamanla elamanlarının ve valf lerinin  aşınması ile  degişim gereklidir. Oring tamir takımlarının aşınması ile cevresinden mazot kaçırır.
  7. Bazı araçlar delphi marka yakıt sistemini tercih ederler,RENAULT,MERSEDES FORD,NISSAN,SANGYONG,gibi bu araclarda enjektörler bozuldugunda mutlaka yakıt pompası ve deposunuda kontrol ediniz.Pompalarda oluşan çapak nedeni ile bütün yakıt sisteminde çapak bulaşır ve servisler genelde komple sistemi degiştirirler, daha düşük maliyet ile yapmak için depo temizlenir,pompa ve enjektörler tamir takımı degiştirilir mazot filtresi yenilenir ve araç tekrar normal hale döner,aksi taktirde aynı gün içerisinde veya sonrasında tekrardan sistemi bozabilir.

Genel olarak dizel pompa enjektör üretici bir kaç firma bulunmaktadır, bunların en bilineni BOSCH ,DELPHİ,DENSO,SİEMENS VDO,CONTINENTAL pompa enjektör ürünlerinin üretimi yaparak araç üreticilerine satmaktadırlar.

https://www.orjinalparca.com/kategoriler/dizel-pompa-enjektor-sistemleri      

Piasoft® | E-Ticaret altyapısı ile hazırlanmıştır.